Open Universiteit - natuurwetenschappen

Gerrit Rietveld Academie - graphic design

Grafisch lyceum - typopgrafie

Werkend lid KunstenaarsCentrum Bergen

VRAGEN OF HET ATELIER BEZOEKEN?

NEEM CONTACT OP

Over mij


Hoe moet ik mezelf omschrijven? Er zijn zo veel dingen die ik graag doe.

De samenhangende factoren zijn natuur, milieu, landschap, cultuurhistorie en kunst, want daar heeft het altijd wel iets mee te maken.

Na lange tijd werkzaam geweest te zijn als art director, heb ik op 55 jarige leeftijd het roer omgegooid.


Het eerste project bestond uit het maken van een aantal video's. Over het natuurbeheer in de duinen, het Alzheimerproces van mijn moeder en de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.


Het volgende project was de aanleg en het beheer van heemtuin De Wielenmaker, de aanleg van het Monnikenpad en de productie van een wandelgids. 


Als IVN natuurgids kwam ik in aanraking met de abdij van Egmond en de rijke geschiedenis van de Egmonden. De invloed van de monniken op het landschap van Noord-Holland heb ik vastgelegd in het boek 'Monnikenwerk’. Op basis van bodemkarteringen, oude kaarten en wonderverhalen over de heilige Adelbert heb ik een reconstructie van dat landschap gemaakt.


Natuurfotografie werd de volgende fase en dan met name de macrofotografie. Een paar jaar lang heb ik cursussen natuurfotografie gegeven. ’s Morgens met een groep de duinen in en ’s middags theorie in de studio.


Als IVN natuurgids kwam ik in aanraking met broeder Frans †, van de abdij van Egmond. Samen hadden we een expositie in de abdij. Natuurfoto’s waar Broeder Frans gedichtjes (elfjes) bij bedacht. Samen met collega IVN-ers hebben we de vlindertuin van Broeder Frans omgezet naar een meer natuurlijke tuin.


Het volgende project diende zich aan. De ontwikkeling en productie van een biologisch abdijbier in licentie met de abdij van Egmond. Sancti Adalberti Miraculum Novum - het laatste wonder van Adelbert.

Inmiddels staat er een moderne brouwerij in Egmond aan den Hoef waar de abdijbieren worden gebrouwen. In het bier is het heilige water gebruikt uit de bron van Adelbert.

Deze bron is op de Adelbertusakker. Samen met Egmonders hebben we daar een stichting voor opgericht, de plek opgeknapt en ecologisch beheerd.


Met tulpen heb ik altijd een haat/liefde verhouding gehad. Er worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt (ik woon er naast, dus heb er zicht op), maar het zijn zulke mooie bloemen dat ik ze wel op tafel moet hebben. Mijn eigen tuin staat er vol mee. Biologisch geteeld uiteraard. De geschiedenis van de tulp sprak zo aan dat hier ook een project voor handen lag: de Tulpomania. Een boek, een video en 10 foto’s die de geschiedenis verbeeldden. Tijdens de Kunst10daagse van 2010 had ik een expositie in de bollenschuur van Nic van Schagen in Bergen.


Gedwongen om thuis te blijven door het Coronavirus, ontstond het idee om een blog te maken over het aanleggen van een moestuin voor beginners. De workshop omvatte alle werkzaamheden in de biologische moestuin. Ontginnen, zaaien, ziektebestrijding, wisselteelt, bemesting, oogsten, enz. Iedere dag was er een lesje zodat je stap voor stap leert hoe je je eigen groente op tafel kunt hebben. En dan ook nog gevolgd door recepten voor de geoogste groente.

Helder en duidelijk beschreven voor de beginner, met foto’s en video’s.


Door Corona gekluisterd aan huis heb ik de oude liefde opgepakt; tekenen en aquarelleren. Aanvankelijk de eerder gemaakte natuurfoto’s in inkt en aquarel gezet, tot de tulpen weer in beeld kwamen en zich weer een project aandiende: de pandemie samengevat in 10 aquarellen.


In 2023 deed ik het project Coprinus comatus  (inktzwam).

Kan je een inktzwam zelf het kunstwerk laten maken als je daarvoor de abiotische omstandigheden schept?