De Pandemie

samengevat in 10 aquarellen


Bron van inspiratie zijn de 'gebroken' tulpen die aan het begin van de 17e eeuw de Tulpenmanie veroorzaakten.

De schitterende kleuren spraken tot de verbeelding en er werd veel geld aan uitgegeven. Iedere tulp was anders en muteerde weer in een anders gekleurde tekening. De tekening in de tulp werd veroorzaakt door een virus. 


De 10 virusvarianten vormen een tijdlijn van de pandemie. 

Het begin (variant I)

In januari 2020 wordt er melding gemaakt van een mysterieuze longziekte in China. Al snel is duidelijk dat het een virusziekte is, maar het RIVM meldt dat introductie van het virus in Europa een matig risico heeft en de kans op verspreiding klein is.

De ontkenningsfase (variant II)

Februari 2020 kenmerkt zich door een ontkenningsfase, waarbij vooral geen paniek moet worden gezaaid.

Het carnaval kan gewoon doorgaan. Intussen nemen de besmettingen toe en eind februari begint door te dringen hoe ernstig de situatie is.

De eerste golf (variant III)

In maart en april 2020 is er een flinke stijging van overledenen, de intelligente lockdown wordt afgekondigd.

De handhaving wordt opgevoerd. De tegenstellingen in de maatschappij nemen toe.

Opnieuw opstarten (variant IV)

In mei 2020 lijkt alles alweer voorbij en we denken weer voorzichtig aan vakantie. Er komt nu aandacht voor de economische gevolgen. De regels worden niet meer zo nauw genomen, maar in het buitenland lopen de besmettingen op en in augustus zijn er toch weer grote zorgen.


De tweede en derde golf (variant V)

De chaos neemt toe. De overheid aarzelt met het nemen van maatregelen, protestacties tegen het coronabeleid nemen toe. Verpleegkundigen roepen om actie. Er komt in oktober 2020 een gedeeltelijke lockdown, die in december overgaat in een harde lockdown. Met de vaccinatie wordt geen haast gemaakt.

De 'wappies' roeren zich. Het draagvlak voor de maatregelen neemt steeds verder af. De avondklok wordt ingesteld. In april is het hoogtepunt van de derde golf.


Rooskleurig (variant VI)

In mei 2021 ziet het er al weer veel beter uit en het einde van de lockdown wordt afgekondigd.

Het vaccinatieprogramma loopt eindelijk goed.


De vierde golf (variant VII)

Maar de versoepelingen pakken niet goed uit. De coronapas leidt tot tweedeling in de maatschappij.

De vaccinatiegraad van 70% blijkt onvoldoende te zijn en in het najaar rolt de vierde golf over ons heen.

De ziekenhuizen lopen vol, ongevaccineerden krijgen de schuld. Besmette gevaccineerden gaan met hun QR code naar horeca en evenementen. De cultuursector en de horeca zijn het jojobeleid van het kabinet meer dan zat. Er wordt getreuzeld met nieuwe maatregelen. De ziekenhuizen hebben het over de naderende ‘code zwart’. Aan het eind van november 2021 volgt een avondlockdown.


Vrolijk kerstfeest (variant VIII)

Iedereen had gehoopt om de kerst met familie en vrienden door te brengen, maar er wordt een harde lockdown doorgevoerd. Omikron dient zich aan, maar wordt nog gelijkwaardig geacht aan de Deltavariant.


Omikron (variant IX)

Rond de kerst wordt schoorvoetend toegegeven dat de eerdere modellen van Omikron er naast zaten.

De besmettingen stijgen weliswaar snel, maar de ziekenhuisbezetting daalt. Omikron is veel minder gevaarlijk dan gedacht. We zitten als enige in Europa in een 'vergislockdown'.


Het Slotakkoord (variant X)

Ook wel het pandemisch eindspel genoemd. Februari 2022, het virus trekt zich terug, maar de verwachting is dat het nooit zal verdwijnen. Hebben we hiervan geleerd? De toekomst zal het uitwijzen. Het perspectief voor die toekomst moet nu geboden worden.


Bron: tijdlijncoronavirus.nl


Een aantal aquarellen is gemaakt op het ritme van de symphonieën van Mahler (zie hier de video).

De tulp is in eigen tuin gefotografeerd en in Photoshop bewerkt. Opgezet in dekwit en Davy’s grey en de virustekening krijgt na ieder mutatie een andere kleur. De achtergronden zijn aanvankelijk ton sur ton en gebaseerd op luchten die zijn gefotografeerd naar het westen gericht. Naarmate de pandemie grilliger wordt, worden de achtergronden abstracter en is het resultaat even grillig en onvoorspelbaar als de pandemie zelf. In de aquarellen die rond de kerstdagen van 2021 zijn gemaakt zijn koper, zilver en goud verwerkt.