De huisstijl van het abdijbier Sancti Adalberti is gebaseerd op de geschiedenis van de Egmonden.
Die geschiedenis is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Egmond-Binnen met de abdij en de heilige bron van Adelbert, Egmond aan Zee met de visserij en Egmond aan den Hoef met de heren en graven van Egmond.
Dat vind je terug in logo, kleur, typografie, vormentaal en fotografie.
Redesign etiketten 2023
Cadeauverpakking
Sancti Adalberti Miraculum Novum (Het Laatste Wonder van Adelbert) is voortgekomen uit de rijke geschiedenis van de Egmonden. En die begon met de heilige Adelbert. Hij was het die zich in 690 vestigde in het gehuchtje Egmond. Daar begon hij zijn taak om de Friezen, die er destijds woonden, te kerstenen.
Toen hij in 740 overleed werd hij op dat plekje begraven en dat werd een bedevaartsoord. Aan Adelbert werden vele wonderen toegeschreven. In 922 kwam het gebied in handen van Dirk I, de eerste graaf van Holland. Dirk I had een nonnenkloostertje in Hallem, dat nu Egmond-Binnen heet. Een van de nonnen, Wilfsit heet zij, droomde op een nacht van Adelbert. Hij vertelde haar dat men hem moest opgraven, want het was niet veilig op het plekje daar in de duinen. Toen Wilfsit het verhaal vertelde aan graaf Dirk besloot deze om Adelbert op te graven en opnieuw te begraven bij het kloostertje in Hallem. Toen gebeurde het wonder: daar waar zij het gebeente van Adelbert vonden welde een bron op. Een heilige bron en het water had een helende werking tegen oogziekten en bezetenheid.
Het bier terug in Egmond
Het idee ontstond om eens te bezien of het mogelijk was om het bier in Egmond terug te brengen. Er werden gesprekken gevoerd met abt Gerard Mathijsen van de sint Adelbertabdij. De abt, zoon van een bierbrouwer, vond het een geweldig idee en er werd een overeenkomst gemaakt. Brouwerij De Prael in Amsterdam werd gevraagd of zij dat bier wilden brouwen. Als basis werd een van de bieren van De Prael gebruikt en er werd lindebloesem aan toegevoegd als referentie aan de linden op de Adelbertusakker en in de Abdijlaan, en water uit de heilige bron van Adelbert.
Met een kruik, die gezegend was door de abt werd het heilige water van de bron naar de Prael gebracht en het brouwproces begon.
Naar een eigen brouwerij
Tien jaar heeft het geduurd tot het moment dat de bieren in eigen brouwerij konden worden gebrouwen. Brouwerij Egmond maakt nu naast de abdijbieren ook andere bieren, maar steeds volgens dezelfde missie en visie.
Missie en Visie
People, Planet, Profit
Brouwerij Egmond heeft een moderne, biologische brouwerij neergezet, die moet renderen op basis van people, planet, profit. Uitgangspunten in het bedrijfsmodel zijn duurzaamheid, biologische productie, het betrekken van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in het brouwproces. Een circulair model, waarbij afval wordt omgezet in nieuwe waardevolle producten en waarin veel informatie over historie van de regio Egmond en het brouwproces wordt verstrekt tijdens de rondleidingen. De nauwe band met de abdij van Egmond en het respect voor de uitgangspunten en de levenswijze van de abdij spelen hierbij een belangrijke rol.
Lees het boekje X!. 10 jaar geschiedenis Brouwerij Egmond ⬇︎
Voor het proeflokaal van Brouwerij Egmond wordt een plek gezocht in het historisch gebied van Egmond.
Het logo heeft een middeleeuws karakter, hiervoor is het lettertype Lordish gebruikt. Om dat middeleeuwse karakter verder te benadrukken is een Hoorn des Overvloeds gebruikt waarin veel symboliek. We zien tarwe en hop als verwijzing naar bier, evenals lindebloesem dat in Sancti Adalberti is verwerkt.