Het project Coprinus comatus (geschubde inktzwam) begon in het najaar van 2021 toen ik in mijn tuin een exemplaar aantrof. Het schijnt een lekkernij te zijn, maar ik was veel meer geïnteresseerd of ik de inkt uit de zwam kon halen om daarmee een aquarel te maken.
Ik heb hem geplukt en in een bakje gelegd. Na een dag begon inderdaad de inkt er uit te lopen. De inktzwam loste bijna helemaal op. Alleen het steeltje bleef over. Ik had meer inkt nodig en ik vond een paar exemplaren in Geestmerambacht.
De inkt heb ik gezeefd en in een flesje gedaan en nu maar wachten op de inspiratie om er iets mee te doen. Die winter had ik het project Pandemie onder handen, dus het kwam er niet van. Ik schilder alleen in de winter, want ’s zomers ben ik in de natuur en met de natuur bezig.
In het najaar van 2022 namen de werkzaamheden in de tuin af en pakte ik het project Coprinus comatus weer op. Het moest meer worden dan een gewone tekening of aquarel met de inkt, meer een biotisch schilderij, waar de inktzwammen zelf de hoofdpersoon zijn en de schildering maken in een door mij bedachte abiotische omgeving.
Dan had ik dus meer inktzwammen nodig.
Coprinus comatus I
De eerste zoektocht was in Geestmerambacht op de plek waar ik het jaar daarvoor de inktzwammen had geplukt voor de inkt. Niets. Hoe zit dat nou met inktzwammen. Wat is hun habitat? Wanneer groeien ze? In het bos vind je ze niet, maar wel in parken en recreatiegebieden. Dus nog maar eens wat rondjes in Geestmerambacht, maar weer niets. Intussen was Caroline ook enthousiast en gingen we samen op 'jacht' naar inktzwammen. Op 27 oktober maakten we een wandeling in De Woude en toen was het raak!
Aquarelpapier opgespannen en de inkzwam daar op gelegd. Maar eentje is te weinig dus op zoek naar meer. Op 3 november stond er een prachtexemplaar in Geestmerambacht en op 5 november een groepje van drie in het Hoefplan in Alkmaar. Midden in een gazon tegenover een winkelcentrum. Paddenstoelen plukken, mag dat? Is het verboden? Verstoor je de natuur er mee? Die vragen spelen door je hoofd als je naar de paddenstoelen toeloopt. Een beetje als een dief. Snel, ik hoop dat niemand het ziet. Ik ga maar uit van de norm die Staatsbosbeheer stelt: maximaal 250 gram mag je meenemen voor eigen gebruik.
Nu had ik dus 5 inktzwammen om het eerste werk te maken.
De eerste zwammen begonnen al uit te lopen en vanaf nu had ik er dus geen enkele invloed op. Het proces was interessant, maar het resultaat viel tegen. Ik miste een achtergrond en heb die er met de inkt van de zwam en dekwit in geschilderd. Het werd er niet beter van.
Coprinus comatus II
Bij dit werk had ik het geluk dat ik op 8 november een groepje van 5 inktzwammen vond in de berm van de Vennewatersweg in Heiloo.
Alle vijf tegelijk neergelegd op het opgespannen en nog natte aquarelpapier waar ik eerst de achtergrond op had geschilderd. Nu kon het biotische proces beginnen. De inkt liep uit in het natte papier en vormde mooie patronen. Als laatste zijn de stelen verwijderd en is het gefixeerd.
Coprinus comatus III
Op 13 november 1 exemplaar in de Rekerhout in Alkmaar en 1 in de berm van de Vennewatersweg in Heiloo.
Ook in dit werk zijn de zwammen in het natte aquarelpapier gelegd en heb ik af en toe wat water gespoten op de zwammen. Over de compositie was ik nog niet tevreden, tot ik 25 november een exemplaar aantrof in de eigen tuin. Ik kon toch de verleiding niet weerstaan om er iets mee te doen. Ik heb hem toegevoegd aan werk III en zo is die compositie toch nog goed gekomen.
Coprinus comatus IV
Het vierde en laatste werk in de serie. Ik vond op 18 november een groot exemplaar aan de Vennewatersweg in Heiloo. ik heb hem zo veel mogelijk uitgegraven en wat gras aan de voet laten zitten. Ook weer in het natte papier gelegd, na eerst de achtergrond te hebben geschilderd en daarna met water ingespoten.